Yoga ett verktyg?

Yoga handlar om att skapa medvetenhet om kropp, tankar och känslor för att finna balans i livet.

Yoga är enkelt förklarat ett verktyg för att må bra i både kropp, själ och sinne.

Genom att börja med andnings- och kroppsövningar som praktiseras om och om igen blir din yoga så småningom meditativ, du lär dig vända sinnena inåt och hålla fokus. Men som med allt annat så krävs det kontinuerlig träning både fysiskt och mentalt för att ge effekt.

DSC07736.jpg

Vad är yoga?

Pranayama & Asanas

Andningsövningar och fysiska övningar är det tredje och fjärde steget i Patanjalis Yoga Sutra och grunden i yogautövande och det vi börjar med när vi vill lära oss praktisera yoga. 

”Do your practice and the rest will follow” Sri K. Pattabhi Jois

Om asana praktiseras, kommer kroppsliga och sensoriska sjukdomar att försvinna. Om pranayama praktiseras, som bidrar till att koncentrera sinnet, förstärka sinnesorganen och stilla sinnet kommer de sjukdomar som finns i kroppen, sinnena och sinnet att botas, vilket gör att sinnet kan uppnå koncentration och uppfattar det inre jaget.

(Yoga Mala, Sri K. Pattabhi Jois)

Hur förhåller du dig till dig själv?

NIyama är andra steget i Patanjalis ashtangayoga för att fokusera sinnet och finna balans. Niyama består av fem delar som handlar om hur du förhåller dig till dig själv.

Shaucha - renhet

Bahir shaucha - yttre renhet, att tvätta sin kropp och hålla huden ren och mjuk.

Antah shaucha - inre renhet, att se allt och alla som en vän som behandlas med tillgivenhet och respekt.

Santosha - förnöjsamhet

Genom att fokusera sinnet på att alltid vara nöjd och inte känna ånger är santosha. Om du praktiserar santosha kommer glädje av sig självt. 

Tapas - självdisciplin

Att disciplinera kroppen och sinnet enligt yogans metoder skapar renhet i kropp och sinne.

Swadhyaya

Studier och recitering av mantran enligt strikta regler.

Ishwarapranidhana

Med ishwarapranidoana menas att utföra alla våra handlingar utan tanke på att skörda frukterna.

Ref. Yoga Mala av Sri K. Pattabhi Jois

 

 

Hur kan vi fokusera sinnet och skapa medvetenhet?

När vi utövar yoga kan det vara intressant och spännande att veta lite mer om yogans ursprungliga filosofi. Mycket har hänt de senaste 2000 åren och yogautövandet förändrats och utvecklats genom tidens gång på gott och på ont. I många fall har yoga förminskats till att bara vara en fysisk aktivitet. Det kan då vara bra att bli påmind om den ursprungliga filosofin och kanske ta till oss lite mer av yogans sätt att leva.

Yogans filosofi,  en tolkning av Yoga Sutra från Sri Pattabhi Jois(1915 - 2009) bok Yoga Mala.Yoga Sutra beskriver de åtta (Ashtanga) benen i yoga för att skapa balans och inre frid.

1. Yama - det första benet består av fem delar

Ahimsa

Ahimsa innebär att inte skada människor och djur i någon form eller av någon anledning i ord, tanke eller handling Två djur fientliga mot varandra kommer att glömma sin fientlighet i närheten av dem som utövar ahimsa

Satya

Satya är att vara sanningsenligt. Man bör alltid berätta sanningen i ord, tanke och handling. Sanningen måste vara trevlig för andra, en obehaglig sanning bör inte yttras. Om man följer sanningen på detta sätt kommer alla ord att bli sanna och alla önskningar uppfyllas.

Asteya

Asteya betyder att inte stjäla egendom eller ägodelar som tillhör andra. Inte heller vara avundsjuk eller motsträvig mot andra. Att föra någon bakom ljuset genom smicker eller förvärva egna fördelar genom att baktala någon är inte Asteya.

Bramacharaya

Bramacharaya betyder direkt översatt; kvarhållande av vital vätska. Vilket innebär att endast genom celibat går det att uppnå full Bramacharaya. Det har gjorts många tolkningar och beskrivningar om hur Bramacharaya delvis kan uppnås även av familjefäder.

Aparigraha

Med Aparigraha menas att inte vara possessive. För att upprätthålla den fysiska kroppen är mat väsentligt, att den är ren (sattvic), fri från gifter och införskaffad på rätt sätt. Det är också viktigt att inte äta mer än kroppen behöver att helt enkelt inte överäta när nöjes skull.

Lästips: Yoga Mala av Sri K. Pattbhbi Jois

Yogans åtta ben (Ashtanga = åtta)

Yogans åtta ben (Ashtanga = åtta)

Nyfiken på yoga?

Följ min blogg i sommar så får du veta mer om yogans historia, filosofi och praktik. Kanske inspireras du till skön och avkopplande yoga i sommar 

Vad är yogans ursprung?

Yoga är en av sex delar i de filosofiska texterna Darsana som är sanskrit och betyder att se, synvinkel. Texterna är baserade på Veda, vilket betyder kunskap och är den äldsta dokumentationen av indisk kultur daterad 1500 - 1000 f.kr.

Patanjalis Darsana, Yoga Sutra är den äldsta systematiserade skriften om yoga och fundamentet i de flesta yogaformer i dag. Dock nämns yoga redan i Vedalitteraturen närmare bestämt i Rigsveda. Yoga Sutra består av 195 sutras, visdomspärlor som beskriver yogans hela filosofi; syfte, utövande, hinder längs vägen, överkommande av hinder och en precis beskrivning av resultatet av kontinuerligt utövande av yoga.

Stress hos skolbarn - föreläsning och introduktion i barnyoga

Föreläsning om fakta, symptom och tips och en introduktion i barnyoga

Hur stressade är våra barn i skolan? Vilka tecken ska vi som vuxna vara observanta på och hur kan vi förbättra och underlätta för barnen. Barn påverkas av vuxnas stress och stress påverkar barn fysiskt och psykiskt på samma sätt som hos vuxna Det tar sig olika utryck i deras humör och temperament då de ofta har svårt att uttrycka vad de känner beroende på vilken ålder de är i. Du kommer få veta vad du ska vara observant på, vad kan du göra och vad vi som vuxna kan  tänka på för att minska barnens stress.

Yoga är ett verktyg för att förebygga stress. Endast med hjälp av andetaget kan du påverka hur du mår. 

Föreläsning och introduktion i barnyoga för vuxna

Föreläsare

Gunilla Fritsch Alpha Vitae

www. alphavitae.se

Åsa Wahl

Lena Sjöberg

www.wellnesshouseyoga.se

När: torsdagen den 10 augusti

Tid: kl. 18.30

Pris: 250:- inkl. förtäring

Plats: WellnessHouse Yoga, Barsebäcksvägen 19, Löddeköpinge

Bokning: lena@wellnesshouseyoga.se

www.wellnesshouseyoga.se

Nyhet! 5-dagars yogaretreat på Mallorca 17 - 21/9 2017

DO YOGA AND ENJOY LIFE - RETREAT MALLORCA

Pris: 8 000:- Boka tidigt rabatt 1000:- (boka före 31 maj) 

LÅT DIG INSPIRERAS…

Med yogan i fokus kommer vi dessa dagar nyfiket utforska olika yogaformer, Hatha, Yin, Restoretive och Viryayoga. En del av klasserna kommer vara kraftfulla och flödande andra mer lugna och återhämtande, alla med det genomgående temat ”Balance”.

Vi dyker också djupare ner iyogans historia och filosofi för att få en ökad förståelse för yogans positiva effekter vid regelbundet utövande. 

Med glädje & kärlek Heléne & Sandra

Yogaretreat Mallorca

Yogaretreat Mallorca

Påskyoga - Vila dig i form med Yinyoga

YinYoga är en blandning av yoga, mindfullnes och kinesisk medicin. I YinYogan utför vi relativt enkla , mjuka yogaövningar och stannar i dem under en längre tid samtidigt som vi slappnar av i hela kroppen och vilar i nuet.

I YinYogan fokuserar vi på kroppens yinpartier, de som är innerst såsom skelett, bindväv, ligament, leder och inre organ. Alla YinYoga ställningar är sittande eller liggande och ökar flexibiliteten i våra stela höfter, benmuskler och gör ryggraden böjligare.

Långfredagen 14/4     kl 09.00 - 10.30fullbokad

                                    kl. 11.00 - 12.30 platser kvar

Annandag Påsk 17/4kl. 09.00 - 10.30 fullbokad

                                   kl11.00 - 12.30 platser kvar

Pris: 200:- / 1 klass,   350:- / 2 klasser

Yogalärare: Lena Sjöberg

Passar alla både nybörjare och vana utövare.

Boka:

E-mail:  lena@wellnesshouseyoga.se

 

 

Yoga & Ayurveda workshop

Dags att boosta inför våren…

Yoga är det praktiska utförandet och Ayurveda är en vägledning med djup kunskap kring hur allt påverkar oss och hur vi kan leva för att skapa bästa förutsättningarna för att leva ett hälsosamt och välmående liv.

För att skapa ett liv i balans är det enligt ayurvedans lära/filosofi självklart att ta hänsyn till den dagliga rytmen likväl som till årstidsbundna rytmer.

Vi kommer denna söndag yoga i flow med fokus på balans och smidighet men även styrka. Klassen bjuder på uppiggande värmande, aktiverande övningar som ger ökad energi och vitalitet.

Låt dig inspireras till ett liv mer i balans med enkla kost- och livsstilsråd, andnings- och yogaövningar som balanserar Kapha och boostar immunförsvaret. 

Gör dig redo att möta våren!!

Workshop

  • Yoga
  • Ayurveda /Livskunskap 
  • Pranayama /Andningsteknik

När:    19 mars

Tid:    09.00-12.30

Pris:    450:-

Övrigt: Vi bjuder på smoothie! 

Yogalärare: Heléne Blomkvist 

Assisterande yogalärare: Sandra Nilsson 

Boka: lena@wellnesshouseyoga.se

www.wellnesshouseyoga.se

Åsa håller sportlovsyoga

"I går hade vi Sportlovsyoga, då barn mellan 9-13 år kunde prova på yoga.
Jag började med att berätta kort om vad yoga är för någonting, vi pratade om hur viktig andningen är och att vi andas med näsan i yoga.
Vi provade några olika yogapositioner och även några kompisövningar då barnen yogade två och två. Bland annat "glasstruten" en balansövning.
Vi fortsatte med sittande övningar och alla barnen gjorde en lotusblomma tillsammans. Sedan var det var dags för den uppskattade vilan. 
En del valde att vila med bolster och alla uppskattade lite mjuk massage på ryggen.
Efter vilan drack vi the, smoothie och åt jordnötsboll medan vi pratade om vilken yoga ställning som var roligast."

Namaste Åsa Wahl

 

Lotusblomma

Lotusblomma

Kompisövning

Kompisövning

Öppna klasser med tema

I mars erbjuder vi två temaklasser för dig som vill gå på Yoga II på tisdagar.

Happy Hips

Vi börjar med att bjuda in i höfterna i yinpositioner håller här lite längre, 5-7 min i ett avslappnat läge. Flödar sedan mer dynamiskt igenom olika höftöppnande positioner. Klassen avslutas med en extra lång savasana, vila i stillhet. 

Datum: Tisdag 7 mars

Tid: 19.00 - 20.30

Pris: klippkort eller 180:-

Yogalärare: Helene & Sandra

Open up your heart

Kvällen börjar i mjukt skönt flöde och avrundas med restorative yoga. Vi ”vilar ” i positionerna 10-15 minuter, stanna upp, koppla av, finn stillhet och vila i tillit.

Datum: Tisdag 14 mars

Tid: 19.00 - 20.30

Pris: klippkort eller 180:-

Yogalärare: Helene & Sandra

Bokning online www.wellnesshouseyoga.se

Medicinsk yoga hjälper vid långvarig ryggsmärta

I dag berättade en deltagare i min kurs i medicinsk yoga att hennes kroniska smärta i ryggen hade försvunnit och att hon inte längre behöver gå till sin sjukgymnast.

Helt underbart!  Vad är framgångsreceptet? Ett regelbundet utövande av medicinsk yoga.

Jag rekommenderar att gå en kurs hos mig en gång i veckan, då ingår ett övningspass på ljudfil som utövas tre gånger i veckan hemma. Svårare än så är det inte! En liten insats som över tid ger ett fantastiskt resultat.

Det finns många studier som visar att medicinsk yoga hjälper vid diffusa ryggsmärtor, läs gärna studie från Karolinska Institutet.

http://sv.mediyoga.com/wp-content/uploads/2013/06/2013-Att-förebygga-funktionsnedsättande-ryggbesvär-K.I.pdf

 

I lördags startade barnyogan på WellnessHouse Yoga

I lördags den14 januari startade en ny barnyogakurs på Wellnesshouse Yoga med Åsa Wahl, yogainstruktör och Montessoripedagog.

Barnyogan börjar alltid med andningsövningar för att barnen ska slappna av och hitta den lugna andning. Andningen är mycket viktig i yogan och Åsa vill göra barnen medvetna om sin andning.  Det finns många olika andningsövningar, en del tränar oss på att vara här och nu, andra är bra redskap att kunna använda om vi känner oss oroliga, får huvudvärk eller magont.

Efter en uppvärmning med bland annat modifierad solhälsning A bad ett barn om att få göra positionen triangeln och ett annat om att få göra tigern.
Det blev också några kompisövningar där barnen fick göra positioner två och två, det var mycket uppskattat och barnen ville prova på ännu fler framöver...

Avslutningsvis kom den efterlängtade Shavasanan, där barnen låg under sina filtar med bolster som avlastning och vilade till lugn och rofylld musik.
Alla barnen var överens om att de ville ha en längre Shavasana nästa gång!

”Att hålla en yogaklass för barn är fantastiskt! Jag får så mycket energi, glada skratt, frågor, tankar och mycket direkt feedback och förslag på vilka yogapositioner vi ska göra tillsammans. Precis som i mitt arbete somMontessoripedagog följer jag barnen också i yogasalen”  säger Åsa.

Alla barn mellan 9 - 13 år är välkomna till WellnessHouse Yoga på lördagar för att prova på yoga!


Datum: Lördagar 14/1 - 11/3(uppehåll v. 8 25/2)
Tid: 10.45 – 11.30
Drop in 60:-/gång

Boka online www.wellnesshouseyoga.se

Kompisyoga

Kompisyoga

Shavasana

Shavasana

Fantastisk yoga i Chamonix

Eftersom snön lyser med sin frånvaro har vi börjat våra morgnar i Chamonix med en yogaklass på Sattva Yoga för en fantastisk lärare, Hamsa så otroligt bevandrad i yogans värld. Hamsa erbjuder yoga i alla former, Ayurvedakonsultationer och massage.

I dag började klassen med att en elev ställde frågan hur vi handskas med ”peur” rädsla genom vår yogapractice. Temat för klassen blev att SE vår rädsla, att inte fly eller stänga in den utan skapa medvetenhet om vår rädslor genom yogapratice.

När snön kommer är en yogaklass på Sattwa Yoga den bästa afterskin du kan tänka dig efter en
utmanande dag på berget.

www.sattvayogachamonix.com

IMG_0153.JPG

Gott Nytt År! - Skidresan som blev en yogaresa

Firar nyår i Chamonix i franska Alperna. Har länge sett fram emot en härlig vecka med skön skidåkning i den friska alpluften. Jag älskar den sköna känslan att tidigt på morgonen få susa nerför berget i orörd snö och på kvällen bara drösa ner i sängen helt utmattad efter en dags skidåkning.

Den här veckan blir lite annorlunda, det gäller att gilla läget. Snön lyser med sin frånvaro men däremot lyser solen värmande från en klarblå himmel, backarna är gröna och inbjuder istället till långa vandringar. Skidresan har blivit en vandrings- och yogaresa istället.

Yogan är universell var du än i värden vänder finns det en yogastudio eller två. Googlade direkt när jag insåg att det inte skulle bli någon skidåkning och vips har jag bokat in oss på två yogapass om dagen. Kanske infinner sig den sköna känslan i alla fall och vi får härligt trötta drösa ner i sängen om kvällen.

GOTT NYTT ÅR!

 

Gott Nytt År - New Beginning

Yoga i Trettonhelgen 5-7/1 kl 09.00 - 11.00

Tema klasser 120 min., 200:-

Torsdag 5/1 Groundning /Pranayama

Vi jobbar med grundande och balanserande asanas (kroppspositioner) med fokus på medveten närvaro och på andetaget för att skapa en stadig och bekväm positionering.

Fredag 6/1 Sun Sulatation /Core
Vi lägger extra fokus på teknik i solhälsningens alla sekvenser. Vi kommer också att jobba med Core, övningar för att stärka ”kärnan”  -  de djupa inre mag- och ryggmusklerna.

Lördag 7/1 Flow /Meditation
Vi startar morgonen med en kortare meditation sedan utövar vi yoga i ett skönt flöde till inspirerande musik.

Alla klasserna avslutas med djupavslappning, vila i stillhet.
Dagarna kommer ge dig en kroppslig och mental upplevelse av yogans positiva effekter.
Body, Mind & Spirit
Yogalärare Heléne Blomkvist /Yoga for Life
Välkommen att boka online: www.wellnesshouseyoga.se

 

Julklappar

Vi bestämmer att vi bara ska köpa något litet och symboliskt… hur lätt är det? litet och symboliskt blir lätt en hyllvärmare, totalt onödig och bortkastade pengar. Varför inte önska dig något du kan ha glädje av länge. En yogamatta, en härlig ullmatta för medi- och yinyoga eller en inspirerande yogakurs. Sprid yogaglädje i jul önska dig eller ge bort yoga till dina nära och kära i julklapp, inspirera till en hälsosammare livsstil