Nyfiken på yoga?

Följ min blogg i sommar så får du veta mer om yogans historia, filosofi och praktik. Kanske inspireras du till skön och avkopplande yoga i sommar 

Vad är yogans ursprung?

Yoga är en av sex delar i de filosofiska texterna Darsana som är sanskrit och betyder att se, synvinkel. Texterna är baserade på Veda, vilket betyder kunskap och är den äldsta dokumentationen av indisk kultur daterad 1500 - 1000 f.kr.

Patanjalis Darsana, Yoga Sutra är den äldsta systematiserade skriften om yoga och fundamentet i de flesta yogaformer i dag. Dock nämns yoga redan i Vedalitteraturen närmare bestämt i Rigsveda. Yoga Sutra består av 195 sutras, visdomspärlor som beskriver yogans hela filosofi; syfte, utövande, hinder längs vägen, överkommande av hinder och en precis beskrivning av resultatet av kontinuerligt utövande av yoga.