Låt kreativiteten flöda - Skapa ditt eget personliga Mala

Mala - radhalsband med 108 pärlor eller stenar, ett smycke med mening…

Enligt tradition används ett Mala för att hålla räkningen under meditation. 108 är ett heligt tal och man uttalar tyst ett mantra man har valt för varje pärla, Japa meditation. Du har nu möjligheten att skapa ditt egna personliga Mala, du kommer att få lära dig om olika stenar och kristallers betydelse och kraft. Vi kommer även gå igenom en del klassiska mantra som man ofta använder i yogansvärld. Använd din mala vid meditation eller bär det bara för att det är vackert!

Välkommen till en kreativ och samtidigt en meditativ stund.

  • Skapande av Mala
  • Japa Meditation

När: Söndag 10 december

Tid: 09.00-13.00

Pris: 1000:-

Övrigt: ingår material till ett Mala,

Yogalärare: Heléne Blomkvist

Bokning: helene.blomkvist@gmail.com 

IMG_4747.JPG

Yogamorgon i Indien

Jag vaknar av att väckarklockan i mobilen ringer, det tar ett tag innan jag hittar mobilen blandde hopsnurrade lakanen och myggnätet som omger mig liksom en bur eller kanske ett skyddande nät mot omvärlden. Halv sex, nu är mobilen tyst och jag smyger ut i badrummet, i längan är alla väggar av bambu och minsta ljud hörs in till grannen. Sätter på mig yogakläderna, hittar ficklampan, det är fortfarande bäcksvart ute och djunglen sover.

Ljuskäglan från ficklampan lyser upp den lilla stigen som går upp till yogashalan, ingen har kommit ännu, jag tassar in på bara fötter, slår mig ner och njuter av tystnaden.

Efter en stund kommer Om, de andra droppar in en efter en, meditationen kan börja. ”Sit in a comfortable positon with your eyes closed and a muddra of your choice ” börjar Om. Bli medveten om sinnets utrymme, flytta sen fokus upp till tredje ögat, se ljuslågan mellan dina ögon bryn. Djungeln börjar vakna och vi följer ljuden runt omkring oss ett efter ett, fåglar, syrsor, blad som rör sig, en ny morgon är här.

IMG_2138.JPG

Vi cyklar för svårt sjuka barn

Team Rynkeby - Godmorgon / Lund

Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetscykelteam som genom en rad olika aktiviteter samlar in pengar till barn med allvarliga sjukdomar. Team Rynkeby är antagligen mest känt för sin årliga cykelfärd till Paris, som för de frivilliga markerar avslutningen på nästan ett helt år av välgörenhetsarbete. I Sverige går alla insamlade medel oavkortat till Barncancerfonden.

I dag inleddes det första träningspasset på Friskis i Lund med core och spinning, nu är det bara 49 träningspass kvar innan avfärd till Paris 1 juli 2018. JIPPI!

 

Höstens yogaretreat på Mallorca

”Do yoga and enjoy life”

Höstens yogaretreat på Mallorca är nu avslutat, det blev fantastiska dagar tillsammans med underbara yogisar. Dagar vi fyllde med yoga, morgonklasserna började medan det ännu var mörkt och endast tuppen var vaken. Först i slutet av klassen letade sig solljuset in genom springorna i dörren och en ny dag med möjligheter till nya insikter väntade oss…

En liten glimt av yogans filosofi… Yoga är en metod för balans och självkännedom som i sin kärna handlar om hur vi människor ska kunna uppleva hela verkligheten. Syftet med traditionell yoga är att fördjupa, transformera vår medvetenhet. 

Din egen intention på denna resa är av största vikt. Den intentionen med vilken du närmar dig yogan som disciplin, dess, historik, dess filosofi -och din ”strävan”, din vilja att väcka upp kunskapen och insikten inom dig. 

Företagsevent på WellnessHouse

Bjud dina medarbetare på ett annorlunda personalevent som varar länge i kropp och sinne.

Program

  • Yoga 45 min
  • Behandling 20 min
  • Soppbuffé med tillbehör
  • Te och frukt
  • Pris 990:- vid min. 6 personer (max 12 personer)

Total tid ca. 3 timmar

Yoga

Välj mellan Mediyoga, Yinyoga och klassisk yoga.

Behandlingar

Väl mellan avslappnande ryggmassage med lavendelolja och Exuviance miniansiktsbehandling.

Kontakt: lena@wellnesshouseyoga.se tel. 0705414248

SPA duo.jpg

Relax, Release, Restore, Renew 

Missa inte chans att prova på Restorative Yoga! Kostnadsfri klass på Yogainspirationsdagen på WellnessHouseYoga lördagen den 9 september kl 13-14.00 efteråt bjuder vi på ”afternon tea.

Några platser kvar, Välkommen att boka på www.wellnesshouseyoga.se

Restorative Yoga - djupavslappning, återhämtning & återuppbyggnad. 

Restorative påminner lite om Yin men positionerna är mjukare och vi jobbar med flödena i kroppen i stället för bindväven. Kroppen stöttas upp av diverse propps (kuddar, bolster, filtar och klossar) för att ge kroppen avlastning och komma in i vila. 

Desto mer stöd desto djupare blir avslappningen, det får ta tid att hitta in i en bekväm ställning och sedan ”vilar” vi i positionen mellan 15-20 min. 

 

Djupavslappning är ett tillstånd av fullkomlig stillhet, varande där sinnet är tyst helt utan ansträngning. 

”Breath trough it and release anything that does not serve you”

 

DSC01785.JPG

Yoga ett verktyg?

Yoga handlar om att skapa medvetenhet om kropp, tankar och känslor för att finna balans i livet.

Yoga är enkelt förklarat ett verktyg för att må bra i både kropp, själ och sinne.

Genom att börja med andnings- och kroppsövningar som praktiseras om och om igen blir din yoga så småningom meditativ, du lär dig vända sinnena inåt och hålla fokus. Men som med allt annat så krävs det kontinuerlig träning både fysiskt och mentalt för att ge effekt.

DSC07736.jpg

Vad är yoga?

Pranayama & Asanas

Andningsövningar och fysiska övningar är det tredje och fjärde steget i Patanjalis Yoga Sutra och grunden i yogautövande och det vi börjar med när vi vill lära oss praktisera yoga. 

”Do your practice and the rest will follow” Sri K. Pattabhi Jois

Om asana praktiseras, kommer kroppsliga och sensoriska sjukdomar att försvinna. Om pranayama praktiseras, som bidrar till att koncentrera sinnet, förstärka sinnesorganen och stilla sinnet kommer de sjukdomar som finns i kroppen, sinnena och sinnet att botas, vilket gör att sinnet kan uppnå koncentration och uppfattar det inre jaget.

(Yoga Mala, Sri K. Pattabhi Jois)

Hur förhåller du dig till dig själv?

NIyama är andra steget i Patanjalis ashtangayoga för att fokusera sinnet och finna balans. Niyama består av fem delar som handlar om hur du förhåller dig till dig själv.

Shaucha - renhet

Bahir shaucha - yttre renhet, att tvätta sin kropp och hålla huden ren och mjuk.

Antah shaucha - inre renhet, att se allt och alla som en vän som behandlas med tillgivenhet och respekt.

Santosha - förnöjsamhet

Genom att fokusera sinnet på att alltid vara nöjd och inte känna ånger är santosha. Om du praktiserar santosha kommer glädje av sig självt. 

Tapas - självdisciplin

Att disciplinera kroppen och sinnet enligt yogans metoder skapar renhet i kropp och sinne.

Swadhyaya

Studier och recitering av mantran enligt strikta regler.

Ishwarapranidhana

Med ishwarapranidoana menas att utföra alla våra handlingar utan tanke på att skörda frukterna.

Ref. Yoga Mala av Sri K. Pattabhi Jois

 

 

Hur kan vi fokusera sinnet och skapa medvetenhet?

När vi utövar yoga kan det vara intressant och spännande att veta lite mer om yogans ursprungliga filosofi. Mycket har hänt de senaste 2000 åren och yogautövandet förändrats och utvecklats genom tidens gång på gott och på ont. I många fall har yoga förminskats till att bara vara en fysisk aktivitet. Det kan då vara bra att bli påmind om den ursprungliga filosofin och kanske ta till oss lite mer av yogans sätt att leva.

Yogans filosofi,  en tolkning av Yoga Sutra från Sri Pattabhi Jois(1915 - 2009) bok Yoga Mala.Yoga Sutra beskriver de åtta (Ashtanga) benen i yoga för att skapa balans och inre frid.

1. Yama - det första benet består av fem delar

Ahimsa

Ahimsa innebär att inte skada människor och djur i någon form eller av någon anledning i ord, tanke eller handling Två djur fientliga mot varandra kommer att glömma sin fientlighet i närheten av dem som utövar ahimsa

Satya

Satya är att vara sanningsenligt. Man bör alltid berätta sanningen i ord, tanke och handling. Sanningen måste vara trevlig för andra, en obehaglig sanning bör inte yttras. Om man följer sanningen på detta sätt kommer alla ord att bli sanna och alla önskningar uppfyllas.

Asteya

Asteya betyder att inte stjäla egendom eller ägodelar som tillhör andra. Inte heller vara avundsjuk eller motsträvig mot andra. Att föra någon bakom ljuset genom smicker eller förvärva egna fördelar genom att baktala någon är inte Asteya.

Bramacharaya

Bramacharaya betyder direkt översatt; kvarhållande av vital vätska. Vilket innebär att endast genom celibat går det att uppnå full Bramacharaya. Det har gjorts många tolkningar och beskrivningar om hur Bramacharaya delvis kan uppnås även av familjefäder.

Aparigraha

Med Aparigraha menas att inte vara possessive. För att upprätthålla den fysiska kroppen är mat väsentligt, att den är ren (sattvic), fri från gifter och införskaffad på rätt sätt. Det är också viktigt att inte äta mer än kroppen behöver att helt enkelt inte överäta när nöjes skull.

Lästips: Yoga Mala av Sri K. Pattbhbi Jois

Yogans åtta ben (Ashtanga = åtta)

Yogans åtta ben (Ashtanga = åtta)

Nyfiken på yoga?

Följ min blogg i sommar så får du veta mer om yogans historia, filosofi och praktik. Kanske inspireras du till skön och avkopplande yoga i sommar 

Vad är yogans ursprung?

Yoga är en av sex delar i de filosofiska texterna Darsana som är sanskrit och betyder att se, synvinkel. Texterna är baserade på Veda, vilket betyder kunskap och är den äldsta dokumentationen av indisk kultur daterad 1500 - 1000 f.kr.

Patanjalis Darsana, Yoga Sutra är den äldsta systematiserade skriften om yoga och fundamentet i de flesta yogaformer i dag. Dock nämns yoga redan i Vedalitteraturen närmare bestämt i Rigsveda. Yoga Sutra består av 195 sutras, visdomspärlor som beskriver yogans hela filosofi; syfte, utövande, hinder längs vägen, överkommande av hinder och en precis beskrivning av resultatet av kontinuerligt utövande av yoga.

Stress hos skolbarn - föreläsning och introduktion i barnyoga

Föreläsning om fakta, symptom och tips och en introduktion i barnyoga

Hur stressade är våra barn i skolan? Vilka tecken ska vi som vuxna vara observanta på och hur kan vi förbättra och underlätta för barnen. Barn påverkas av vuxnas stress och stress påverkar barn fysiskt och psykiskt på samma sätt som hos vuxna Det tar sig olika utryck i deras humör och temperament då de ofta har svårt att uttrycka vad de känner beroende på vilken ålder de är i. Du kommer få veta vad du ska vara observant på, vad kan du göra och vad vi som vuxna kan  tänka på för att minska barnens stress.

Yoga är ett verktyg för att förebygga stress. Endast med hjälp av andetaget kan du påverka hur du mår. 

Föreläsning och introduktion i barnyoga för vuxna

Föreläsare

Gunilla Fritsch Alpha Vitae

www. alphavitae.se

Åsa Wahl

Lena Sjöberg

www.wellnesshouseyoga.se

När: torsdagen den 10 augusti

Tid: kl. 18.30

Pris: 250:- inkl. förtäring

Plats: WellnessHouse Yoga, Barsebäcksvägen 19, Löddeköpinge

Bokning: lena@wellnesshouseyoga.se

www.wellnesshouseyoga.se

Nyhet! 5-dagars yogaretreat på Mallorca 17 - 21/9 2017

DO YOGA AND ENJOY LIFE - RETREAT MALLORCA

Pris: 8 000:- Boka tidigt rabatt 1000:- (boka före 31 maj) 

LÅT DIG INSPIRERAS…

Med yogan i fokus kommer vi dessa dagar nyfiket utforska olika yogaformer, Hatha, Yin, Restoretive och Viryayoga. En del av klasserna kommer vara kraftfulla och flödande andra mer lugna och återhämtande, alla med det genomgående temat ”Balance”.

Vi dyker också djupare ner iyogans historia och filosofi för att få en ökad förståelse för yogans positiva effekter vid regelbundet utövande. 

Med glädje & kärlek Heléne & Sandra

Yogaretreat Mallorca

Yogaretreat Mallorca

Påskyoga - Vila dig i form med Yinyoga

YinYoga är en blandning av yoga, mindfullnes och kinesisk medicin. I YinYogan utför vi relativt enkla , mjuka yogaövningar och stannar i dem under en längre tid samtidigt som vi slappnar av i hela kroppen och vilar i nuet.

I YinYogan fokuserar vi på kroppens yinpartier, de som är innerst såsom skelett, bindväv, ligament, leder och inre organ. Alla YinYoga ställningar är sittande eller liggande och ökar flexibiliteten i våra stela höfter, benmuskler och gör ryggraden böjligare.

Långfredagen 14/4     kl 09.00 - 10.30fullbokad

                                    kl. 11.00 - 12.30 platser kvar

Annandag Påsk 17/4kl. 09.00 - 10.30 fullbokad

                                   kl11.00 - 12.30 platser kvar

Pris: 200:- / 1 klass,   350:- / 2 klasser

Yogalärare: Lena Sjöberg

Passar alla både nybörjare och vana utövare.

Boka:

E-mail:  lena@wellnesshouseyoga.se

 

 

Yoga & Ayurveda workshop

Dags att boosta inför våren…

Yoga är det praktiska utförandet och Ayurveda är en vägledning med djup kunskap kring hur allt påverkar oss och hur vi kan leva för att skapa bästa förutsättningarna för att leva ett hälsosamt och välmående liv.

För att skapa ett liv i balans är det enligt ayurvedans lära/filosofi självklart att ta hänsyn till den dagliga rytmen likväl som till årstidsbundna rytmer.

Vi kommer denna söndag yoga i flow med fokus på balans och smidighet men även styrka. Klassen bjuder på uppiggande värmande, aktiverande övningar som ger ökad energi och vitalitet.

Låt dig inspireras till ett liv mer i balans med enkla kost- och livsstilsråd, andnings- och yogaövningar som balanserar Kapha och boostar immunförsvaret. 

Gör dig redo att möta våren!!

Workshop

  • Yoga
  • Ayurveda /Livskunskap 
  • Pranayama /Andningsteknik

När:    19 mars

Tid:    09.00-12.30

Pris:    450:-

Övrigt: Vi bjuder på smoothie! 

Yogalärare: Heléne Blomkvist 

Assisterande yogalärare: Sandra Nilsson 

Boka: lena@wellnesshouseyoga.se

www.wellnesshouseyoga.se

Åsa håller sportlovsyoga

"I går hade vi Sportlovsyoga, då barn mellan 9-13 år kunde prova på yoga.
Jag började med att berätta kort om vad yoga är för någonting, vi pratade om hur viktig andningen är och att vi andas med näsan i yoga.
Vi provade några olika yogapositioner och även några kompisövningar då barnen yogade två och två. Bland annat "glasstruten" en balansövning.
Vi fortsatte med sittande övningar och alla barnen gjorde en lotusblomma tillsammans. Sedan var det var dags för den uppskattade vilan. 
En del valde att vila med bolster och alla uppskattade lite mjuk massage på ryggen.
Efter vilan drack vi the, smoothie och åt jordnötsboll medan vi pratade om vilken yoga ställning som var roligast."

Namaste Åsa Wahl

 

Lotusblomma

Lotusblomma

Kompisövning

Kompisövning

Öppna klasser med tema

I mars erbjuder vi två temaklasser för dig som vill gå på Yoga II på tisdagar.

Happy Hips

Vi börjar med att bjuda in i höfterna i yinpositioner håller här lite längre, 5-7 min i ett avslappnat läge. Flödar sedan mer dynamiskt igenom olika höftöppnande positioner. Klassen avslutas med en extra lång savasana, vila i stillhet. 

Datum: Tisdag 7 mars

Tid: 19.00 - 20.30

Pris: klippkort eller 180:-

Yogalärare: Helene & Sandra

Open up your heart

Kvällen börjar i mjukt skönt flöde och avrundas med restorative yoga. Vi ”vilar ” i positionerna 10-15 minuter, stanna upp, koppla av, finn stillhet och vila i tillit.

Datum: Tisdag 14 mars

Tid: 19.00 - 20.30

Pris: klippkort eller 180:-

Yogalärare: Helene & Sandra

Bokning online www.wellnesshouseyoga.se

Medicinsk yoga hjälper vid långvarig ryggsmärta

I dag berättade en deltagare i min kurs i medicinsk yoga att hennes kroniska smärta i ryggen hade försvunnit och att hon inte längre behöver gå till sin sjukgymnast.

Helt underbart!  Vad är framgångsreceptet? Ett regelbundet utövande av medicinsk yoga.

Jag rekommenderar att gå en kurs hos mig en gång i veckan, då ingår ett övningspass på ljudfil som utövas tre gånger i veckan hemma. Svårare än så är det inte! En liten insats som över tid ger ett fantastiskt resultat.

Det finns många studier som visar att medicinsk yoga hjälper vid diffusa ryggsmärtor, läs gärna studie från Karolinska Institutet.

http://sv.mediyoga.com/wp-content/uploads/2013/06/2013-Att-förebygga-funktionsnedsättande-ryggbesvär-K.I.pdf