Indien - yogans hemland

Nu har det gått en månad sen vi kom tillbaka från Indien med nya insikter och vanor för att leva ett liv i balans. Många av effekterna från yogan, vegetariska kosten och de härliga ayurvediska behandlingarna sitter fortfarande kvar i kropp och sinne och kommer så göra.

Vi har redan planerat för nästa retreat som blir den 24 oktober till 5 november 2019. Fullständig information kommer i januari. Kanske vill just du följa med till yogans hemland.

YOGA OF HOPE

yoh-banner-1-sve-viktigaste-klass.png

Yoga of Hope är ett världsomspännande event och yogastudios över hela världen kommer den 17 november 2018 att hålla i yogaklasser där alla intäkter går till kampen mot barncancer. 

VAR MED OCH GÖR SKILLNAD!

Yinyogaklass

Lördag 17 november

Tid: 10.45 - 11.45

Yogalärare: Lena Sjöberg

Plats: WellnessHouse Yoga

Anmälan:

Ljuvliga morgon!

Vaknar tidigt i en liten mountain cabin i bergen ovanför Soller på Mallorca. Det börjar så sakteliga ljusna och luften är sval och frisk efter natten. Jag hör fåglarna kvittra och fårens bjällror bland olivträden i sluttningen utanför stugan. Rullar långsamt ut min matta och lyssnar till all ljuden och mediterar innan jag börjar med mina andningsövningar och fortsätter med en liten yogasekvens. 

Skapa din egen morgonrutin under semestern!

Börja dagen med citron och ingefära i varmt vatten innan du rullar ut din yogamatta. Variera din morgonyoga men börja alltid med långa djupa andetag så du kommer in i ditt yogamood. Välj ut några asanas för dagen och genomför dem väl med fokus och närvaro. Lovar att du sen är redo för en helt ny dag.

Yogamat från yogadagar i Ålabodarna 14 - 17 juni

Yogamat tillför din kropp näring och energi och ditt sinne njutning och harmoni.

Jag väljer noga mina råvaror och lagar all mat från grunden. På så vis vet jag vad maten innehåller och vad jag tillför min kropp. Med tiden har jag lärt mig vad som är bra för min kropp eftersom jag vet exakt vad jag stoppar i den och på så sätt kan utesluta eller lägga till det den behöver.

Här kommer några recept från bruncherna under yogadagarna i Ålabodarna.

Röd linssoppa med chili & ingefära

4 port.

1 L vatten

1 gul lök

2 st vitlöksklyftor

4 cm ingefära

1/2 chilifrukt

3 dl röda linser

1 st grönsaksbuljongtärning

1 burk krossade tomater

1/2 citron

olja till stekning

Hacka lök, vitlök, ingefära och chili och fräs i en kastrull till löken är genomskinlig. Tillsätt kokande vatten tomater och buljong och sköljda linser. Koka i 15 minuter till linserna är mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och citron.

Bovetesallad

4 port.

3 dl bovete

10 cocktailtomater

1 dl kokosflingor

1 dl pumpakärnor

2 dl hackad bladpersilja

Dressing

4 msk olivolja

1 tsk sambalolek

1-2 tsk koriander

1 tsk mailen spiskummin

1 citron

1/2 tsk salt

svartpeppar.

Koka bovetet enl. förpackningen. Dela tomaterna. Rosta pumpafrön och kokos tillsammans i en torr stekpanna. Blanda dressingen och häll över det ljumma bovetet. Blanda i tomater, kokosflingor, pumpakärnor och persilja.

Chokladbollar

2 dl glutenfria havregryn

7 st dadlar

3 msk kokosolja

0,5 dl kokosflingor

1 msk kakao

1 krm salt

kokosflingor

Mixa alla ingredienserna till en stor boll. Rulla sen små bollar i kokosflingor.

Lycka till!

 

Våren är här!

Helt underbart, ena dagen snöar det och nästa dag är det vår jippi! Livsandarna börjar vakna till liv i den trötta vinterkroppen och man vill bara röra på sig och komma ur vinterdvalan.

För egen del blev det en liten chock, jag är med i Team Rynkeby Godmorgon Lund som ska cykla till Paris till förmån för Barncancerfonden första veckan i juli. Vi har tränat inomhus på spinningcykel hela vintern men i söndags var det premiär, vi tog ut våra gula cyklar för en liten runda på landet utanför Lund, 15 grader varmt, strålande sol och mycket vind det tog tid innan kroppen hängde med i svängarna och andningen anammade den friska luften. Jag pendlade mellan hopp och förtvivlan men fokuserade snart på varför jag gör det här, för att ge hopp till barn med cancer.

Abhyasa, vairagya och viveka kommer från Patanjalis Yoga Sutra och beskrivs förhållningssätt för att stilla sinnet och balansera kropp själ och sinne. Det ger mig perspektiv på tillvaron och en förmåga att hålla fokus på det som är viktig.

Abhyasa - konstant praktiserande

Vairagya - släppa taget 

Vivea - urskillningsförmåga

Tål att tänkas på hur du kan applicerad abhyasa, vairagya och viveka i ditt liv.

Njut dagen!

Våga prova något nytt i Påsk!

I Påsk finns det många olika klasser att prova på WellnessHouse Yoga, både för nybörjare och vana utövare

Jag får ofta frågan vad yoga är och vad olika yogaformer innebär, hur mycket jag än beskriver i text och ord så går det inte att beskriva känslan, du måste själv prova för att upptäcka yoga och den yogaform som passar dig.

Gemensamt för all yoga är andningen som är fundamentet så och i livet, ingen andning inget liv… Andningen kräver tid och tålamod. För att komma ner i det långa djupa yogiska andetaget som aktiverar vårt parasympatiska nervsystem och gör att hjärtfrekvensen går ner, blodtrycket sänks och matspjälkningen kommer i gång behöver vi öva om och om igen som med allt annat.

Yoga handlar om att ge sig själv tid för att ta hand om kropp och sinne.

Dags att bygga upp kropp & sinne efter den långa mörk vintern

Snart är vi igenom förkylningarna och influensans månad februari och vi kan börjar bygga upp kropp och sinne igen genom att komma in i goda vanor inför våren.

Rensa ut skräpmaten som tröstat oss under den mörka vintern och börja plocka in det sunda hälsosamma alternativen som gör oss glada och pigga. Frossa i frukt och grönsaker, rena och icke processade produkter fulla av näring, byt ut de vita mjölet mot fullkorn och minska ner på sockret så kommer energin tillbaka.

Kom i gång med yoga i lugn takt. Bara andningen gör underverk, med hjälp av din andning kan du påverka hur du mår på några minuter.

Vår grundkurs i yoga förbereder dig i lugn takt för att kunna yoga hemma eller gå på våra öppna klasser i Slow Flow och Vinyasayoga.

 

Håll din fascia (bindväv) frisk med Yinyoga

I yinyogan fokuserar vi på yindelarna i kroppen så som skelett, fascia, bindväv (som är en del av fascian), ligament och inre organ. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yinyogan dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt medveten närvaro i stunden. Yinyoga passar alla människor och kroppar. Yinyoga är dock särskilt effektiv för stela och orörliga personer genom att yinyogan sakta öppnar upp stela höfter, baksidor av ben och vader som blir smidigare och mer elastiska.

Fascia - Den finns överallt inom dig

Vårt fasciasystem består av all den mjuka bindvävnaden vi har inom oss. Detta fiber-och-vätskebaserade system innefattar ett ytligt, djupt och löst fasciaskikt, liksom våra ligament och senor. Fascia som klibbat ihop påverkar rörligheten och då man har funnit att det finns 6 ggr mer nervceller i fascian än i muskler går låsningar i fascian att härleda till exempelvis smärta i ländryggen. En ”sjuk” fascia blir snabbt en ond cirkel. Inflammation uppstår, flödet av vätska och immunförsvar påverkas – och värken i sig gör vila och återhämtning svårare.

Kunskap om fascian påverkar även hur vi ser på träning och motion.

Fascia är levande vävnad. När fascian stelnar, stelnar vi. När den är elastisk är vi mjuka och rörliga. Det är därför viktigt att variera sin träning. Använder vi vår fascias vävnader på samma sätt hela tiden kommer de att bli svagare och mer benägna till skador. Om vi istället matar vår fascia med ett brett utbud av rörelser, kompletterar vår träning med Yinyoga har vi ett kraftfullt verktyg för att åldras graciöst i våra kroppar.

 

DSC02225.JPG

Hur kommer vi undan stressrelaterade sjukdomar som depression och ångestsyndrom?

Stress är fysiologiskt och hormonellt kroppens anpassningssystem och utlöses av olika påfrestningar, fysiska och mentala. Du kan känna av stress både vid överstimulering, för mycket att göra och vid understimulering, för lite att göra

Kortvarig stress räddar livet på oss. Den gör att vi utan att tänka reagerar på fara. Långvarig stress däremot tar livet av oss, ger allvarliga skador i kroppens organ och kärlsystem.

Långvarig stress leder till insöndring av stresshormon som har en förmåga att nå känsliga strukturer i hjärnan. Riskerna för otaliga sjukdomar direkt relaterade till kronisk stress ökar, bland annat ångestsyndrom och depression. 

Vad finns det då för lösningar?

Mediyoga - medicinsk yoga och meditation är på flera plan ett bra verktyg för att förebygga stress. Alla övningar, andningstekniker, meditationer och återhämtning handlar om att tygla och balansera flödet av hormon i kroppen. Att reducera stresshormon och öka inslaget av lugn och ro hormon samt glad hormon är något som yogan behärskar till fulländning sedan tusentals år.

DSC02220.JPG

Nytt År nya möjligheter…

Vi ser framåt och istället får att lova oss själva allt vi inte ska göra kanske det är dags att se alla möjligheter vi har under 2018. Att lägga till goda vanor istället för att sluta med de dåliga. Med tiden tar de goda vanorna över och de dåliga känns inte längre som en vana vi vill fortsätta med.

I yogan skapar du medvetenhet om kropp och sinne, du lär dig att se vad som är bra för för dig. Yoga är ett verktyg för att skapa balans i livet genom fysiska övningar, andningsövningar och meditation.

Välj någon av våra kurser där du får möjlighet att tillsammans med din grupp under vägledning av din lärare utvecklas i yoga. För dig som kommit en bit på väg har vi öppna klasser, temaklasser, workshops och retreats.

Namasté

 

DSC01895.jpg

Sankalpa

På dagens yoga klass fick yogisarna möjligheten att skapa och sätt sin Sankalpa för 2018!

Sankalpa handlar om att söka efter sin innersta längtan/önskan, att hitta den, bevara och bruka tills den uppfyllts. Ha tillit och tålamod – det är det värt! ”Don´t just wish for it, work for it” Som att så ett litet, litet frö i ditt undermedvetna... "vattna", ge det kärlek och ljus... se det gro, frodas och växa för att så småningom slå ut i full blom...

Vill du skapa och sätta din Sankalpa?  

Landa in i en lugn stund på en fridfull plats och fråga dig, Vad vill mitt hjärta? Skapa ett mantra - en kort mening som är positiv och tydlig ex "Jag lyssnar kärleksfullt till min kropps signaler", "Jag lever i nuet", "Jag är lugn & harmonisk"  Skriv ner ditt Sankalpa i nutidsform, som om det redan har hänt. ”Bruka det” genom att dagligen uttala det högt eller tyst för dig själv.

IMG_0245.JPG

Örenäs Slott söndag eftermiddag den 19 november

Örenäs Slott söndag eftermiddag den 19 november,  helgen då vi genom yogan utforskat "The Power of the Elements" närmar sig sitt slut... 
Efter att ha skapat Mandala av vad naturen bjöd på, njuter vi av Restorative Yoga. Djup återhämtning, vila och återuppbyggnad. 
En stund senare checkar 17 yogisar ut från Örenäs Slott, stärkta och närda av yogan och naturens krafter.

Låt kreativiteten flöda - Skapa ditt eget personliga Mala

Mala - radhalsband med 108 pärlor eller stenar, ett smycke med mening…

Enligt tradition används ett Mala för att hålla räkningen under meditation. 108 är ett heligt tal och man uttalar tyst ett mantra man har valt för varje pärla, Japa meditation. Du har nu möjligheten att skapa ditt egna personliga Mala, du kommer att få lära dig om olika stenar och kristallers betydelse och kraft. Vi kommer även gå igenom en del klassiska mantra som man ofta använder i yogansvärld. Använd din mala vid meditation eller bär det bara för att det är vackert!

Välkommen till en kreativ och samtidigt en meditativ stund.

  • Skapande av Mala
  • Japa Meditation

När: Söndag 10 december

Tid: 09.00-13.00

Pris: 1000:-

Övrigt: ingår material till ett Mala,

Yogalärare: Heléne Blomkvist

Bokning: helene.blomkvist@gmail.com 

IMG_4747.JPG

Yogamorgon i Indien

Jag vaknar av att väckarklockan i mobilen ringer, det tar ett tag innan jag hittar mobilen blandde hopsnurrade lakanen och myggnätet som omger mig liksom en bur eller kanske ett skyddande nät mot omvärlden. Halv sex, nu är mobilen tyst och jag smyger ut i badrummet, i längan är alla väggar av bambu och minsta ljud hörs in till grannen. Sätter på mig yogakläderna, hittar ficklampan, det är fortfarande bäcksvart ute och djunglen sover.

Ljuskäglan från ficklampan lyser upp den lilla stigen som går upp till yogashalan, ingen har kommit ännu, jag tassar in på bara fötter, slår mig ner och njuter av tystnaden.

Efter en stund kommer Om, de andra droppar in en efter en, meditationen kan börja. ”Sit in a comfortable positon with your eyes closed and a muddra of your choice ” börjar Om. Bli medveten om sinnets utrymme, flytta sen fokus upp till tredje ögat, se ljuslågan mellan dina ögon bryn. Djungeln börjar vakna och vi följer ljuden runt omkring oss ett efter ett, fåglar, syrsor, blad som rör sig, en ny morgon är här.

IMG_2138.JPG

Vi cyklar för svårt sjuka barn

Team Rynkeby - Godmorgon / Lund

Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetscykelteam som genom en rad olika aktiviteter samlar in pengar till barn med allvarliga sjukdomar. Team Rynkeby är antagligen mest känt för sin årliga cykelfärd till Paris, som för de frivilliga markerar avslutningen på nästan ett helt år av välgörenhetsarbete. I Sverige går alla insamlade medel oavkortat till Barncancerfonden.

I dag inleddes det första träningspasset på Friskis i Lund med core och spinning, nu är det bara 49 träningspass kvar innan avfärd till Paris 1 juli 2018. JIPPI!

 

Höstens yogaretreat på Mallorca

”Do yoga and enjoy life”

Höstens yogaretreat på Mallorca är nu avslutat, det blev fantastiska dagar tillsammans med underbara yogisar. Dagar vi fyllde med yoga, morgonklasserna började medan det ännu var mörkt och endast tuppen var vaken. Först i slutet av klassen letade sig solljuset in genom springorna i dörren och en ny dag med möjligheter till nya insikter väntade oss…

En liten glimt av yogans filosofi… Yoga är en metod för balans och självkännedom som i sin kärna handlar om hur vi människor ska kunna uppleva hela verkligheten. Syftet med traditionell yoga är att fördjupa, transformera vår medvetenhet. 

Din egen intention på denna resa är av största vikt. Den intentionen med vilken du närmar dig yogan som disciplin, dess, historik, dess filosofi -och din ”strävan”, din vilja att väcka upp kunskapen och insikten inom dig. 

Företagsevent på WellnessHouse

Bjud dina medarbetare på ett annorlunda personalevent som varar länge i kropp och sinne.

Program

  • Yoga 45 min
  • Behandling 20 min
  • Soppbuffé med tillbehör
  • Te och frukt
  • Pris 990:- vid min. 6 personer (max 12 personer)

Total tid ca. 3 timmar

Yoga

Välj mellan Mediyoga, Yinyoga och klassisk yoga.

Behandlingar

Väl mellan avslappnande ryggmassage med lavendelolja och Exuviance miniansiktsbehandling.

Kontakt: lena@wellnesshouseyoga.se tel. 0705414248

SPA duo.jpg

Relax, Release, Restore, Renew 

Missa inte chans att prova på Restorative Yoga! Kostnadsfri klass på Yogainspirationsdagen på WellnessHouseYoga lördagen den 9 september kl 13-14.00 efteråt bjuder vi på ”afternon tea.

Några platser kvar, Välkommen att boka på www.wellnesshouseyoga.se

Restorative Yoga - djupavslappning, återhämtning & återuppbyggnad. 

Restorative påminner lite om Yin men positionerna är mjukare och vi jobbar med flödena i kroppen i stället för bindväven. Kroppen stöttas upp av diverse propps (kuddar, bolster, filtar och klossar) för att ge kroppen avlastning och komma in i vila. 

Desto mer stöd desto djupare blir avslappningen, det får ta tid att hitta in i en bekväm ställning och sedan ”vilar” vi i positionen mellan 15-20 min. 

 

Djupavslappning är ett tillstånd av fullkomlig stillhet, varande där sinnet är tyst helt utan ansträngning. 

”Breath trough it and release anything that does not serve you”

 

DSC01785.JPG