Håll din fascia (bindväv) frisk med Yinyoga

I yinyogan fokuserar vi på yindelarna i kroppen så som skelett, fascia, bindväv (som är en del av fascian), ligament och inre organ. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yinyogan dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt medveten närvaro i stunden. Yinyoga passar alla människor och kroppar. Yinyoga är dock särskilt effektiv för stela och orörliga personer genom att yinyogan sakta öppnar upp stela höfter, baksidor av ben och vader som blir smidigare och mer elastiska.

Fascia - Den finns överallt inom dig

Vårt fasciasystem består av all den mjuka bindvävnaden vi har inom oss. Detta fiber-och-vätskebaserade system innefattar ett ytligt, djupt och löst fasciaskikt, liksom våra ligament och senor. Fascia som klibbat ihop påverkar rörligheten och då man har funnit att det finns 6 ggr mer nervceller i fascian än i muskler går låsningar i fascian att härleda till exempelvis smärta i ländryggen. En ”sjuk” fascia blir snabbt en ond cirkel. Inflammation uppstår, flödet av vätska och immunförsvar påverkas – och värken i sig gör vila och återhämtning svårare.

Kunskap om fascian påverkar även hur vi ser på träning och motion.

Fascia är levande vävnad. När fascian stelnar, stelnar vi. När den är elastisk är vi mjuka och rörliga. Det är därför viktigt att variera sin träning. Använder vi vår fascias vävnader på samma sätt hela tiden kommer de att bli svagare och mer benägna till skador. Om vi istället matar vår fascia med ett brett utbud av rörelser, kompletterar vår träning med Yinyoga har vi ett kraftfullt verktyg för att åldras graciöst i våra kroppar.

 

DSC02225.JPG

Hur kommer vi undan stressrelaterade sjukdomar som depression och ångestsyndrom?

Stress är fysiologiskt och hormonellt kroppens anpassningssystem och utlöses av olika påfrestningar, fysiska och mentala. Du kan känna av stress både vid överstimulering, för mycket att göra och vid understimulering, för lite att göra

Kortvarig stress räddar livet på oss. Den gör att vi utan att tänka reagerar på fara. Långvarig stress däremot tar livet av oss, ger allvarliga skador i kroppens organ och kärlsystem.

Långvarig stress leder till insöndring av stresshormon som har en förmåga att nå känsliga strukturer i hjärnan. Riskerna för otaliga sjukdomar direkt relaterade till kronisk stress ökar, bland annat ångestsyndrom och depression. 

Vad finns det då för lösningar?

Mediyoga - medicinsk yoga och meditation är på flera plan ett bra verktyg för att förebygga stress. Alla övningar, andningstekniker, meditationer och återhämtning handlar om att tygla och balansera flödet av hormon i kroppen. Att reducera stresshormon och öka inslaget av lugn och ro hormon samt glad hormon är något som yogan behärskar till fulländning sedan tusentals år.

DSC02220.JPG

Nytt År nya möjligheter…

Vi ser framåt och istället får att lova oss själva allt vi inte ska göra kanske det är dags att se alla möjligheter vi har under 2018. Att lägga till goda vanor istället för att sluta med de dåliga. Med tiden tar de goda vanorna över och de dåliga känns inte längre som en vana vi vill fortsätta med.

I yogan skapar du medvetenhet om kropp och sinne, du lär dig att se vad som är bra för för dig. Yoga är ett verktyg för att skapa balans i livet genom fysiska övningar, andningsövningar och meditation.

Välj någon av våra kurser där du får möjlighet att tillsammans med din grupp under vägledning av din lärare utvecklas i yoga. För dig som kommit en bit på väg har vi öppna klasser, temaklasser, workshops och retreats.

Namasté

 

DSC01895.jpg

Sankalpa

På dagens yoga klass fick yogisarna möjligheten att skapa och sätt sin Sankalpa för 2018!

Sankalpa handlar om att söka efter sin innersta längtan/önskan, att hitta den, bevara och bruka tills den uppfyllts. Ha tillit och tålamod – det är det värt! ”Don´t just wish for it, work for it” Som att så ett litet, litet frö i ditt undermedvetna... "vattna", ge det kärlek och ljus... se det gro, frodas och växa för att så småningom slå ut i full blom...

Vill du skapa och sätta din Sankalpa?  

Landa in i en lugn stund på en fridfull plats och fråga dig, Vad vill mitt hjärta? Skapa ett mantra - en kort mening som är positiv och tydlig ex "Jag lyssnar kärleksfullt till min kropps signaler", "Jag lever i nuet", "Jag är lugn & harmonisk"  Skriv ner ditt Sankalpa i nutidsform, som om det redan har hänt. ”Bruka det” genom att dagligen uttala det högt eller tyst för dig själv.

IMG_0245.JPG

Örenäs Slott söndag eftermiddag den 19 november

Örenäs Slott söndag eftermiddag den 19 november,  helgen då vi genom yogan utforskat "The Power of the Elements" närmar sig sitt slut... 
Efter att ha skapat Mandala av vad naturen bjöd på, njuter vi av Restorative Yoga. Djup återhämtning, vila och återuppbyggnad. 
En stund senare checkar 17 yogisar ut från Örenäs Slott, stärkta och närda av yogan och naturens krafter.

Låt kreativiteten flöda - Skapa ditt eget personliga Mala

Mala - radhalsband med 108 pärlor eller stenar, ett smycke med mening…

Enligt tradition används ett Mala för att hålla räkningen under meditation. 108 är ett heligt tal och man uttalar tyst ett mantra man har valt för varje pärla, Japa meditation. Du har nu möjligheten att skapa ditt egna personliga Mala, du kommer att få lära dig om olika stenar och kristallers betydelse och kraft. Vi kommer även gå igenom en del klassiska mantra som man ofta använder i yogansvärld. Använd din mala vid meditation eller bär det bara för att det är vackert!

Välkommen till en kreativ och samtidigt en meditativ stund.

  • Skapande av Mala
  • Japa Meditation

När: Söndag 10 december

Tid: 09.00-13.00

Pris: 1000:-

Övrigt: ingår material till ett Mala,

Yogalärare: Heléne Blomkvist

Bokning: helene.blomkvist@gmail.com 

IMG_4747.JPG

Yogamorgon i Indien

Jag vaknar av att väckarklockan i mobilen ringer, det tar ett tag innan jag hittar mobilen blandde hopsnurrade lakanen och myggnätet som omger mig liksom en bur eller kanske ett skyddande nät mot omvärlden. Halv sex, nu är mobilen tyst och jag smyger ut i badrummet, i längan är alla väggar av bambu och minsta ljud hörs in till grannen. Sätter på mig yogakläderna, hittar ficklampan, det är fortfarande bäcksvart ute och djunglen sover.

Ljuskäglan från ficklampan lyser upp den lilla stigen som går upp till yogashalan, ingen har kommit ännu, jag tassar in på bara fötter, slår mig ner och njuter av tystnaden.

Efter en stund kommer Om, de andra droppar in en efter en, meditationen kan börja. ”Sit in a comfortable positon with your eyes closed and a muddra of your choice ” börjar Om. Bli medveten om sinnets utrymme, flytta sen fokus upp till tredje ögat, se ljuslågan mellan dina ögon bryn. Djungeln börjar vakna och vi följer ljuden runt omkring oss ett efter ett, fåglar, syrsor, blad som rör sig, en ny morgon är här.

IMG_2138.JPG

Vi cyklar för svårt sjuka barn

Team Rynkeby - Godmorgon / Lund

Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetscykelteam som genom en rad olika aktiviteter samlar in pengar till barn med allvarliga sjukdomar. Team Rynkeby är antagligen mest känt för sin årliga cykelfärd till Paris, som för de frivilliga markerar avslutningen på nästan ett helt år av välgörenhetsarbete. I Sverige går alla insamlade medel oavkortat till Barncancerfonden.

I dag inleddes det första träningspasset på Friskis i Lund med core och spinning, nu är det bara 49 träningspass kvar innan avfärd till Paris 1 juli 2018. JIPPI!

 

Höstens yogaretreat på Mallorca

”Do yoga and enjoy life”

Höstens yogaretreat på Mallorca är nu avslutat, det blev fantastiska dagar tillsammans med underbara yogisar. Dagar vi fyllde med yoga, morgonklasserna började medan det ännu var mörkt och endast tuppen var vaken. Först i slutet av klassen letade sig solljuset in genom springorna i dörren och en ny dag med möjligheter till nya insikter väntade oss…

En liten glimt av yogans filosofi… Yoga är en metod för balans och självkännedom som i sin kärna handlar om hur vi människor ska kunna uppleva hela verkligheten. Syftet med traditionell yoga är att fördjupa, transformera vår medvetenhet. 

Din egen intention på denna resa är av största vikt. Den intentionen med vilken du närmar dig yogan som disciplin, dess, historik, dess filosofi -och din ”strävan”, din vilja att väcka upp kunskapen och insikten inom dig. 

Företagsevent på WellnessHouse

Bjud dina medarbetare på ett annorlunda personalevent som varar länge i kropp och sinne.

Program

  • Yoga 45 min
  • Behandling 20 min
  • Soppbuffé med tillbehör
  • Te och frukt
  • Pris 990:- vid min. 6 personer (max 12 personer)

Total tid ca. 3 timmar

Yoga

Välj mellan Mediyoga, Yinyoga och klassisk yoga.

Behandlingar

Väl mellan avslappnande ryggmassage med lavendelolja och Exuviance miniansiktsbehandling.

Kontakt: lena@wellnesshouseyoga.se tel. 0705414248

SPA duo.jpg

Relax, Release, Restore, Renew 

Missa inte chans att prova på Restorative Yoga! Kostnadsfri klass på Yogainspirationsdagen på WellnessHouseYoga lördagen den 9 september kl 13-14.00 efteråt bjuder vi på ”afternon tea.

Några platser kvar, Välkommen att boka på www.wellnesshouseyoga.se

Restorative Yoga - djupavslappning, återhämtning & återuppbyggnad. 

Restorative påminner lite om Yin men positionerna är mjukare och vi jobbar med flödena i kroppen i stället för bindväven. Kroppen stöttas upp av diverse propps (kuddar, bolster, filtar och klossar) för att ge kroppen avlastning och komma in i vila. 

Desto mer stöd desto djupare blir avslappningen, det får ta tid att hitta in i en bekväm ställning och sedan ”vilar” vi i positionen mellan 15-20 min. 

 

Djupavslappning är ett tillstånd av fullkomlig stillhet, varande där sinnet är tyst helt utan ansträngning. 

”Breath trough it and release anything that does not serve you”

 

DSC01785.JPG

Yoga ett verktyg?

Yoga handlar om att skapa medvetenhet om kropp, tankar och känslor för att finna balans i livet.

Yoga är enkelt förklarat ett verktyg för att må bra i både kropp, själ och sinne.

Genom att börja med andnings- och kroppsövningar som praktiseras om och om igen blir din yoga så småningom meditativ, du lär dig vända sinnena inåt och hålla fokus. Men som med allt annat så krävs det kontinuerlig träning både fysiskt och mentalt för att ge effekt.

DSC07736.jpg

Vad är yoga?

Pranayama & Asanas

Andningsövningar och fysiska övningar är det tredje och fjärde steget i Patanjalis Yoga Sutra och grunden i yogautövande och det vi börjar med när vi vill lära oss praktisera yoga. 

”Do your practice and the rest will follow” Sri K. Pattabhi Jois

Om asana praktiseras, kommer kroppsliga och sensoriska sjukdomar att försvinna. Om pranayama praktiseras, som bidrar till att koncentrera sinnet, förstärka sinnesorganen och stilla sinnet kommer de sjukdomar som finns i kroppen, sinnena och sinnet att botas, vilket gör att sinnet kan uppnå koncentration och uppfattar det inre jaget.

(Yoga Mala, Sri K. Pattabhi Jois)

Hur förhåller du dig till dig själv?

NIyama är andra steget i Patanjalis ashtangayoga för att fokusera sinnet och finna balans. Niyama består av fem delar som handlar om hur du förhåller dig till dig själv.

Shaucha - renhet

Bahir shaucha - yttre renhet, att tvätta sin kropp och hålla huden ren och mjuk.

Antah shaucha - inre renhet, att se allt och alla som en vän som behandlas med tillgivenhet och respekt.

Santosha - förnöjsamhet

Genom att fokusera sinnet på att alltid vara nöjd och inte känna ånger är santosha. Om du praktiserar santosha kommer glädje av sig självt. 

Tapas - självdisciplin

Att disciplinera kroppen och sinnet enligt yogans metoder skapar renhet i kropp och sinne.

Swadhyaya

Studier och recitering av mantran enligt strikta regler.

Ishwarapranidhana

Med ishwarapranidoana menas att utföra alla våra handlingar utan tanke på att skörda frukterna.

Ref. Yoga Mala av Sri K. Pattabhi Jois

 

 

Hur kan vi fokusera sinnet och skapa medvetenhet?

När vi utövar yoga kan det vara intressant och spännande att veta lite mer om yogans ursprungliga filosofi. Mycket har hänt de senaste 2000 åren och yogautövandet förändrats och utvecklats genom tidens gång på gott och på ont. I många fall har yoga förminskats till att bara vara en fysisk aktivitet. Det kan då vara bra att bli påmind om den ursprungliga filosofin och kanske ta till oss lite mer av yogans sätt att leva.

Yogans filosofi,  en tolkning av Yoga Sutra från Sri Pattabhi Jois(1915 - 2009) bok Yoga Mala.Yoga Sutra beskriver de åtta (Ashtanga) benen i yoga för att skapa balans och inre frid.

1. Yama - det första benet består av fem delar

Ahimsa

Ahimsa innebär att inte skada människor och djur i någon form eller av någon anledning i ord, tanke eller handling Två djur fientliga mot varandra kommer att glömma sin fientlighet i närheten av dem som utövar ahimsa

Satya

Satya är att vara sanningsenligt. Man bör alltid berätta sanningen i ord, tanke och handling. Sanningen måste vara trevlig för andra, en obehaglig sanning bör inte yttras. Om man följer sanningen på detta sätt kommer alla ord att bli sanna och alla önskningar uppfyllas.

Asteya

Asteya betyder att inte stjäla egendom eller ägodelar som tillhör andra. Inte heller vara avundsjuk eller motsträvig mot andra. Att föra någon bakom ljuset genom smicker eller förvärva egna fördelar genom att baktala någon är inte Asteya.

Bramacharaya

Bramacharaya betyder direkt översatt; kvarhållande av vital vätska. Vilket innebär att endast genom celibat går det att uppnå full Bramacharaya. Det har gjorts många tolkningar och beskrivningar om hur Bramacharaya delvis kan uppnås även av familjefäder.

Aparigraha

Med Aparigraha menas att inte vara possessive. För att upprätthålla den fysiska kroppen är mat väsentligt, att den är ren (sattvic), fri från gifter och införskaffad på rätt sätt. Det är också viktigt att inte äta mer än kroppen behöver att helt enkelt inte överäta när nöjes skull.

Lästips: Yoga Mala av Sri K. Pattbhbi Jois

Yogans åtta ben (Ashtanga = åtta)

Yogans åtta ben (Ashtanga = åtta)

Nyfiken på yoga?

Följ min blogg i sommar så får du veta mer om yogans historia, filosofi och praktik. Kanske inspireras du till skön och avkopplande yoga i sommar 

Vad är yogans ursprung?

Yoga är en av sex delar i de filosofiska texterna Darsana som är sanskrit och betyder att se, synvinkel. Texterna är baserade på Veda, vilket betyder kunskap och är den äldsta dokumentationen av indisk kultur daterad 1500 - 1000 f.kr.

Patanjalis Darsana, Yoga Sutra är den äldsta systematiserade skriften om yoga och fundamentet i de flesta yogaformer i dag. Dock nämns yoga redan i Vedalitteraturen närmare bestämt i Rigsveda. Yoga Sutra består av 195 sutras, visdomspärlor som beskriver yogans hela filosofi; syfte, utövande, hinder längs vägen, överkommande av hinder och en precis beskrivning av resultatet av kontinuerligt utövande av yoga.

Stress hos skolbarn - föreläsning och introduktion i barnyoga

Föreläsning om fakta, symptom och tips och en introduktion i barnyoga

Hur stressade är våra barn i skolan? Vilka tecken ska vi som vuxna vara observanta på och hur kan vi förbättra och underlätta för barnen. Barn påverkas av vuxnas stress och stress påverkar barn fysiskt och psykiskt på samma sätt som hos vuxna Det tar sig olika utryck i deras humör och temperament då de ofta har svårt att uttrycka vad de känner beroende på vilken ålder de är i. Du kommer få veta vad du ska vara observant på, vad kan du göra och vad vi som vuxna kan  tänka på för att minska barnens stress.

Yoga är ett verktyg för att förebygga stress. Endast med hjälp av andetaget kan du påverka hur du mår. 

Föreläsning och introduktion i barnyoga för vuxna

Föreläsare

Gunilla Fritsch Alpha Vitae

www. alphavitae.se

Åsa Wahl

Lena Sjöberg

www.wellnesshouseyoga.se

När: torsdagen den 10 augusti

Tid: kl. 18.30

Pris: 250:- inkl. förtäring

Plats: WellnessHouse Yoga, Barsebäcksvägen 19, Löddeköpinge

Bokning: lena@wellnesshouseyoga.se

www.wellnesshouseyoga.se

Nyhet! 5-dagars yogaretreat på Mallorca 17 - 21/9 2017

DO YOGA AND ENJOY LIFE - RETREAT MALLORCA

Pris: 8 000:- Boka tidigt rabatt 1000:- (boka före 31 maj) 

LÅT DIG INSPIRERAS…

Med yogan i fokus kommer vi dessa dagar nyfiket utforska olika yogaformer, Hatha, Yin, Restoretive och Viryayoga. En del av klasserna kommer vara kraftfulla och flödande andra mer lugna och återhämtande, alla med det genomgående temat ”Balance”.

Vi dyker också djupare ner iyogans historia och filosofi för att få en ökad förståelse för yogans positiva effekter vid regelbundet utövande. 

Med glädje & kärlek Heléne & Sandra

Yogaretreat Mallorca

Yogaretreat Mallorca